HomeBlogGenelRedaksiyon Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Önemi

Redaksiyon Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Önemi

Redaksiyon

Yazılmış bir metin üzerinde gerekli düzenlemelerin yapılarak metnin yayıma hazır hale gelmesine redaksiyon işlemi denir. Redaksiyon nedir? Hemen tıklayınız ve redaksiyon hakkında pek çok bilgi öğrenin.

redaksiyon

Kişi ne kadar iyi bir yazar ya da çevirmen olursa olsun veya dile ne kadar hakim olursa olsun, herkes hata yapabilir. Ayrıca kişinin kendi yaptığı hatayı fark edip düzeltmesi oldukça zaman alır. Bu nedenden dolayı mutlaka yazılarınızın başka bir kişi tarafından kontrol edilmesi gerekir. Redaktör, metninizdeki gerekli düzenlemeleri yaparak kusursuz hale getirir.

Redaksiyon işleminde yazılmış bir metnin dil kuralları ve cümle bilgisi yönünde gerekli düzenlemeler yapılır ve  yayıma hazır hale getirilir. Bu yüzden redaksiyon bir metin üretme işlemi değil, metin düzeltme işlemidir.

Bir eserin, makale yazma desteği alarak ya da kendiniz yazdığınız makalenin imla ve yazım kurallarına uygun olup olmadığının titizlikle kontrol edilerek gözden geçirilmesi ve metindeki anlam bozukluklarına yol açan unsurların tespit edilmesi ardından anlam bütünlüğünün bozulmadan gerekli düzenlemelerin yapılarak metne müdahalede bulunulması işlemidir.

Redaksiyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Metin yazıldıktan sonra metnin tüm dil bilgisel eksikliklerinin giderilmesi amacıyla yapılan redaksiyon işlemi, metnin en hatasız ve doğru biçimiyle yayımlanmasına olanak sağlar. Redaksiyon işlemine, öncelikle metindeki yazım hataları ve imla hataları düzeltilerek başlanır. Ardından metinde fazla ya da gereksiz yere kullanılan kelimeler tespit edilerek çıkartılır ve bilgilerin doğruluğu da kontrol edilir.

Metindeki anlatım bozuklukları ve mantık hatalarının düzeltilmesiyle devam eden redaksiyon işlemi, metnin hatalardan arındırılarak hatasız bir şekilde yayımlanmasını amaçlar. Redaksiyon işleminde dikkat edilmesi gereken nokta ise, redaksiyon yapacak kişinin düzenlemesini yapacağı metnin konusunda uzman olmasıdır.

Uzun uğraşlar sonucunda ortaya konan makale ve tez tarzındaki akademik çalışmalar, bilgi deposu olan kitaplar, yabancı dillerden çevrilen çeviri eserler, büyük bir özen ve titizlikle hazırlanmış şirket raporları… Tüm eserlerin basılmadan önce redaksiyon hizmetine ihtiyacı vardır. Belirli kurallar ve bilgi birikimi dahilinde hazırlanmış metinlerin, dil bilgisinin kurallarına uygunluğunun tespit edilerek akıcı ve açık bir Türkçeye kavuşması için alanında uzman redaktörlerin kontrolünden geçmesi gerekir.

Redaktör Kimdir?

Yazılan metinlerin redaksiyon işlemini yaparak onları yayıma hazırlayan uzman kişiye redaktör denir. Yazılmış metinlerdeki hataları, eksiklikleri ya da fazlalıkları tespit ederek gereken düzeltmeleri yapan redaktör, metinlerin akıcı bir anlatıma sahip olması için çalışır.

Redaksiyon yapılacak metnin alanında uzmanlaşmış redaktör, hataları ve yanlışları kısa sürede tespit ederek düzeltir ancak uzman olmayan redaktör metni anlamakta zorluk çeker ve gerekli düzeltmeleri yapamaz.

 

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?