HomeBlogGenelAkademide Yapay Zeka kullanılmalı mı? 3 başlıkta kısa anlatım

Akademide Yapay Zeka kullanılmalı mı? 3 başlıkta kısa anlatım

Akademide Yapay Zeka kullanılmalı mı?

Son yıllarda Yapay Zeka ile ilgili birçok gelişmeler oldu ki önümüzdeki senede çok çok daha farklı gelişmeler de olacağını öngörmek çok zor değil.

En son Chat-GPT 4o’nun tanıtılmasıyla yapay zeka teknolojinin ne kadar hızlı geliştiğini gözler önüne serdi. Dergiler ve akademik camia bilimsel makalelerin yapay zekadan yardım alsın mı almasın mı tartışması yaparken bu tartışmanın ortasından ışık hızında geçti Chat-GPT 4o.

Şurası bir gerçek ki ister akademisyen olun isterse başka sektörlerde eğer bu bilinçlerini kullanan programlar ile ayak uydurursanız rakiplerinizden bir iki adım önde olacaksınız. Dolayısıyla bu programların gelişmelerine ve kullanılmasına önem vermek zorundayız.

Yapay zeka

Bu bilinçli programlar sayesinde çok hızlı sürede metinler üretebiliyoruz ve bu metinler çok orijinal oluyor çok da güzel yazıyor. Şu anda belki akademik yönden yapay zekalar tam istediğimiz kıvamda olmasa da çok profesyonel yazacakları zamanın gelmesi bu senenin sonunu bulmayacak gibi görünüyor.

Düşünebilen bu programları kullanırken özellikle akademik çalışmalarda biz ondan direk bir şeyleri yazıp o yazılanı da direk dergi veya kongreye gönderelim demiyoruz. Fakat direk kopyala yapıştır yerine bu programlardan sadece ilham almamız lazım. O ilhamı aldıktan sonra kendimiz üzerine koyup kendi fikirlerimizi yine kendi cümlelerimizle beyan etmeliyiz.

Başta belirttiğim gibi bu teknoloji şuanda bilimsel metin yazma seviyesinde değil. Yarın çıkacak yeni bir program ile çoğu bilim insanında daha iyi yazar hale gelmesi an meselesi. Burada önemli olan bulduğumuz şeyin sadece yazıya dökülmesi ise bu programların kullanımı konusunda da bir sorun olmayacaktır.

Fakat şu andan bahsediyorsanız yapay zeka kullanıyorsanız dikkatli olmalısınız çünkü hiç olmayan nesne veya kişileri dahi varmış gibi yazabiliyor. Sizler de Akademi da akademik dünyada eğer sizde AI kullanıyorsanız lütfen bunlara dikkat edin, ilham alın ama sonrasında oturup kendiniz yapın.

Bilimsel dergiler yapay zekaya nasıl bakıyor.

Birçok dergi yapay zeka kullanılmasını kesinlikle istemiyor. Yukarıda bahsettiğim gibi kaç sene buna karşı gelebilirler ama bir gün onlarda sınırları koyup izin vereceklerdir. Bazı dergiler ise kullanabilirsiniz ama bunu beyan etmelisiniz diyor ki bu kulağa çok daha mantıklı geliyor. Örneğin Jack dergisi kesinlikle ve kesinlikle Yapay Zeka kullanımını yasakladı. Yapay zekayla yazılmış metinleri kesinlikle kabul etmiyor.

Peki bunları nasıl anlıyor?

Düşünme yeteneğine sahip bu programların yaptığı metinleri ortaya çıkartan yapay zekalar da var. Evet yanlış duymadınız, nasıl hani benzerlik raporları alan programlar var ithenticate ve turnitin diye aynen onlar gibi bir metni bu programlar mı yapmış ya da yapmamış onu da gösteren programlar var ve dergiler bu programları kullanıyor ve bu programları kullanan dergiler özellikle yazarlara bilgi kısmında Chat-GPT gibi programları kesinlikle yazar olarak kullanamazsınız kullandığınız zaman reddederim diyor. Başka dergiler de ise kullanabilirsin ama bunu belirtmen gerekiyor diye not düşebiliyor.

Yapay zeka kullanmak Akademide ETİK sorun mu?

Bir makalenin, bir bilimsel çalışmanın, bir tezin en önemli kısmı bulgular kısmıdır. Çünkü kendi özgün proje fikriniz va, proje fikriyle amaç ve hedeflerinizi kendiniz yapıyorsunuz, bu amaç ve hedefleri test etmek için deneyler yapıyorsunuz ve deneylerden veriler yani bulgular elde ediyorsunuz. Verilerden istatistik yapıyorsunuz ve bunları tablo ve şekiller haline getiriyorsunuz işte asıl önemli kısım budur. Eğer Chat-GPT veya başka programlar kullanılarak veri uydurulursa bu çok sıkıntılı bir durumdur. Her türlü veri uydurmak suçtur. Buranın altını çizerek tekrar yazıyorum veri uydurmak kesinlikle suçtur.

Yazarlık kısmı farklı değerlendirilebilir. Nasıl herkes iyi şiir yazamaz, herkes iyi roman yazamaz ise aynı şekilde herkes iyi bilimsel makale yazamaz. Bu bir kabiliyet işidir. Onun için Amerika gibi çok gelişmiş ülkelerde BİLİMSEL YAZARLIK hizmeti mevcuttur. Şimdi düşünsenize makale ya da yazı yazma kabiliyeti olmayan bir bilim insanı güzel verileri yani bulguları var ama o kadar sıkıcı bir dille yazıyor ki insanlar daha makalenin başında sıkılıp okumaktan vazgeçiyor. Kendi özgün verilerini yani bulgularını AI den yardım alarak sunarsa bu sefer makale çok daha ilginç ve okunabilir bir hal alacaktır ve bilgi daha çok insana ulaşacaktır. Durum bu şekilde olduğunda yapay zekanın ne etik karşıtlığı yönü olduğu kongrelerde yine bilim insanları tarafından tartışmaya açılacaktır.

Siz o bulguları diğer bilim insanlarıyla paylaşmak istiyorsunuz aslında, yaptığımız şey bu. Şimdi bu paylaşımı eğer güzel yazarsanız paylaşabileceksiniz, güzel yazmazsanız paylaşmanız zor olacak ki bizim gibi İngilizcesi ana dili olmayan insanların özellikle Chat-GPT gibi yapay zekayı kullanarak edebiyat eksikliğini kapatabilecekleri de ortadadır.

Bu konu önümüzdeki yıllarda daha çok tartışmaya açık olacak gibi görünmektedir. Fakat yapay zekanın çok hızlı gelişmesiyle belki de yakın zamanda tartışmaya da kapatılabilir çünkü önüne dahi geçilemeyebilir.

www.makaletercume.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?