HomeBlogBilimsel MakaleBilimsel makale neden reddedilir?

Bilimsel makale neden reddedilir?

Makalenin Reddedilme Sebepleri İle İlgili Cevaplar

Bilimsel makalenizi bir dergiye gönderdikten sonra bir çok etaptan geçer. Dergi makalenizi öncelikle şekilde yönünden kontrol eder. Referansların yazımından, özet kelime sayısına kadar her şey derginin istediği gibi olmalıdır aksi halde makale hakemlerin önüne gitmeden yazara iade edilir. İlginçtir ki bilimsel makalelerin %30 ile 50’si bu etaba takılır. Onunun için Şekil disiplinine yani makalenin dergiye uygun şekilde format edilmesine çok dikkat etmek gerekir. Bu süreç çok zaman alır ve her gün makale gönderilmediği için neredeyse derginin tüm web sayfasını okumak zorunda kalırsınız. Tüm bunları göz önünde bulundurarak sabırlı olun. Bilimsel Makale neden reddedilir? başlıklı bu yazımızda Makalenin reddedilme sebepleri üzerinde duruyoruz.


Bir dergi editörü olan Dr. Peter Thrower bir yazısında yazarlara tavsiyesi şöyle; “Aşağıdaki tuzaklardan kaçınarak hakemlerin, editörlerin ve çalışanların zamanlarını kurtarabilir ve boşa uğraşmalarını engellersiniz ve çalışmanızın hatalar yerine bilimsel değeri ile değerlendirilmesini sağlarsınız.”

Gelin hep beraber Dr. Thrower’in bahsettiği tuzakları inceleyelim

 Bilimsel makale neden reddedilir

Bilimsel Makale neden reddedilir?

1. Teknik taramada başarısız olur

Hakemlere gönderilmeden önce makaleler derginin formatına uygun yazılıp yazılmadıkları kontrol edilir. Bu etapda eğer makale reddediliyorsa şu sebeplerden olabilir.

  • Artık hemen hemen tüm dergiler ithenticate programını kullanarak makalede aşırma olup olmadığını belirleyebilirler. Genelde %15-20 ve aşağısı kabul edilebilir sınırdır. Bu rakamdan yukarıda benzerlikler AŞIRMA olarak değerlendirilir ve makale yazara iade edilir. Bu alıntı oranını düşürmek için öncelikle ithenticate raporu alınır. Bu rapor size hangi cümlenin hangi makaleden alındığını dahi gösterir. Bu raporta işaretli cümlelerin anlamları değişmeden yapılarının değiştirilmesi sorunu çözebilir. Fakat tekrar cümleleri yapılandırdığınızda yeni bir ithenticate raporu alıp kontrol etmeniz çok önemli.
  • Bunun dışında makalede ciddi eksiklikler varsa yine makale yazara iade edilir. Yazar bazen bazı kısımları sisteme eklemeyi unutabilir veya yanlışlıkla eksik ekleyebilir. Başlık, yazarlar, kurum, anahtar kelimeler, ana yazı, referanslar veya bütün tablolar ve şekiller gibi kısımlardaki eksiklikler makalenin iade edilmesi sebebidir.
  • Makalenin dili çok önemlidir. Bizim de 10 seneyi aşkındır içinde bulunduğumuz bir konudur. Bizler Türk doktorlar olarak burada yıllarca kalmamıza rağmen yaptığımız çevirilerin akıcılığının kontrolü için NATIVE SPEAKER dediğimiz ama dili İngilizce olan bir Amerikalı doktora redaksiyonunu yaptırıyoruz. Çünkü dil ne kadar iyi kullanılırsa makaleyi dergiye kabul ettirmemiz de o kadar kolay olur. Türkiye’den gönderilen makalelerin çoğu yetersiz dil olduğu için iade ediliyor.
  • Makalenin dili konusunda biraz daha durmak gerekiyor. Çünkü redaksiyon eden insanların literatüre hakim olmaları şart. Biz ekip olarak tıp doktoru olmayan kimseyi kuruma almamamızın sebeplerinden en başta bu geliyor. Nasıl bizler hukuk terminolojisinden uzak isek diğer branşlardaki Amerika vatandaşları dahi medikal terminoloji iyi bilmediklerinden sağlık çeviri ve redaksiyon yapamayacaklardır.
  • Şekillerin çözünürlüğünün iyi olması yanında görünümlerinin de profesyonel olması beklenir. Düşük çözünürlükte şekiller de makalenin reddedilme sebebidir. Bunun için 8 sene önce ART DEPARTMENT kurduk çünkü makalelerin bir kısmı dil yüzünden eleniyordu fakat bir o kadarda makaledeki şekil ve dergi formatına göre makaleyi düzenlemeden dolayı eleniyordu. ART DEPARTMENT sayesinde makaleler çok daha profesyonel bir görünüm alıyor. İçeriğini çok daha iyi aktarabiliyor.
  • Her ne kadar zor olsa da Derginin yazım kılavuzuna harfiyen uymak gerekiyor. Yazarlar için hazırlanan kılavuzun bir maddesine dahi uymamak makalenin elenmesine sebep olur.
  • Makalenin yazım kılavuzunda yapılan eksikliklerin başında Referansların derginin istediği gibi yazılmaması gelir.Bunu önlemek için muhakkak her bilim insanı ENDNOTE veye muadili bir program kullanmalıdır.

2. Makale Derginin konusundan uzak olması

  • Göndereceğiniz dergiyi inceleyin. Çalışmanıza benzer çalışmalar bulmalısınız aksi halde derginin konusu sizin çalışmanızı kapsamıyor olabilir. Bu durumda makaleniz iade edilir ve size zaman kaybettirmiş olur.
  • Bunu önlemek için makalenizin konusunu PUBMED sayfasında yazıp ilk olarak çıkan makalelerin dergilerini incelemeniz isabetli olacaktır.
  • Bu tip elenme tüm elenmelerin %25.4’ünü içerir ki bu büyük bir rakamdır.

3. Makalenin bir katkısının olmaması

  • Makale anlamlı bir mesaj içermiyorsa bu ciddi bir problemdir ve bu tip makaleleri yayınlayacak dergi bulmak çok zordur.
  • Bu tür elenme sebebi ise %54.5’ini kapsar. En çok bu sebepten makale elenir.

4. Metodolojide sorunlar olması

  • Çalışma, açık kontrol gruplarını ya da diğer karşılaştırma ölçütleri eksik bırakılmıştır.
  • Çalışma, tekrarlanabilen geçerliliği kabul edilmiş prosedürlere veya metodolojiye uymamıştır.
  • Analiz istatistiksel olarak geçerli değildir ya da alanındaki standartlara uymamaktadır.
  • Bu tür hatalar %28.2’sini kapsar

5. Sonuçların abartılı yorumu

  • Tartışmalar mantıksızdır, yapılandırılmamış ya da geçersizdir.
  • Veri, sonuçları desteklememektedir.
  • Sonuçlar literatürün büyük bir oranını gözardı etmektedir.
  • Bu tür reddedilme ise %24.5’inde görülür.

6. Orijinal olmaması

  • Orijinallik makalenin en önemli kısmıdır. Makalenin kesinlikle olmazsa olmazıdır.
  • %43.5’i bu sebepten elendiği göz önünde bulundurulursa çok önemlidir.
  • Çalışmamız orijinal olmalıdır.

7. İngilizcesinin yani dilinin yetersiz olması

  • Makalenin dili akıcı değilse mesajı sağlıklı veremediği için elenir. Yukarıda detaylı anlattığımız gibi ciddi redaksiyon edilerek bu sorun kalkabilir.
  • Makalelerin %24.2’si dil ve gramer hatalarından eleniyor.
  • Ana dili İngilizce olan birine makalenizi okutun. Ekibimiz bu konuda tecrübeli tıp doktorlarından oluşmaktadır. İhtiyaç duyduğunuz an bizimle irtibata geçebilirsiniz.

8. Tutarsız veriler, İstatistiksel hatalar ve yetersiz veriler.

  • Verilerdeki tutarsızlıklar makalenin elenme sebebidir

Yukarıdaki maddeler dışında Bilimsel Makale neden reddedilir? konusuyla ilgili katkı ve sorunuz olursa lütfen bize yazınız.

Kaynaklar

1- Elsevier

2- Makale Tercüme Bilimsel Komite Heyeti

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?