HomeBlogGenelMakale Özeti Nasıl Çıkartılır Özet Kaç Kelime Olmalıdır?

Makale Özeti Nasıl Çıkartılır Özet Kaç Kelime Olmalıdır?

Makale Özeti

Yapılan bilimsel çalışmanın en önemli parçalarından biri olan makale özeti, çalışmanın vitrini olarak da ifade edilir. Makale yazma desteği ile ya da yardım almadan hazırladığınız çalışmanın kısa bir şekilde derlenmesidir. ‘’ Makale yazma desteği nasıl yapılır? ‘’ sorusunun cevabını öğrenmek için tıklayabilirsiniz.

Makale özeti

İçeriğin doğru bir şekilde aktarılması ve okuyucular tarafından dikkat çekici olması için sağlam bir özet çalışması yapılmalıdır. Özet bölümü, çalışmanın ilk bölümü olsa da en son hazırlanması tavsiye edilir. Bu bölümü oluştururken anahtar kelimeler ve cümlelerin sırayla seçilmesi daha düzenli olmasına neden olur. Farklı bölümlerden farklı cümlelerin birleşmesiyle oluştuğu için anlatım bütünlüğünün olması gerekir. Genellikle geçmiş zaman kipinin kullanılması tavsiye edilir ve tek bir paragraf şeklinde yazılması önerilir. Özetin son kısmında çalışmadan elde edilen verilere yer verilir ve aynı zamanda uygulama yöntemlerinden kısaca bahsedilir. Bununla birlikte ek araştırmalara da değinilebilir.

Çalışmanızı bilimsel poster yöntemiyle de hazırlayabilirsiniz. ‘’ Bilimsel poster hazırlama nedir? ‘’ sorusunun cevabını öğrenmek için tıklayabilirsiniz.

Makale Özeti Kaç Kelimeden Oluşmalıdır?

Makale özetleri genellikle 250 kelimeden oluşmaktadır. Fakat bu kelime sayısı makaleden makaleye değişebilmektedir. Bunun için makalenizi göndereceğiniz derginin yazarlara bilgi kısmında anlatılan dergi yazım kurallarını dikkatlice okumalısınız. Bazı dergiler background, material, results ve conclusion şeklinde başlıkları olan özet isteyebilirler. Derginin kurallarına göre bunu sizin düzenlemeniz gerekecektir. Bazı dergiler ise özeti bir paragraf olarak hiçbir başlık kullanmadan hazırlanmasını isteyebilir. Her iki türlüde olsa özet içerisindeki bilgiler o başlıkların altında bilgiler olacaktır. Buna göre şu şekilde özet yazılabilir.

Background:

Bu bölüm 2 veya 3 cümleden oluşmalı. Fazla detaya inmeden çalışmanın konusu ve amacı hakkında bilgi vermelidir.

Methods:

Bu bölümde çalışmada kullanılan yöntem ve materyallerden söz edilmelidir fakat detaya inmeden sadece metotların isimleri verilmelidir. Yapılan çalışmada kullanılan istatistik yöntemleri hakkında da bilgiler verilmelidir.

Results:

Bulgular kısmı özetin en önemli bölümüdür. Okuyucular çoğunlukla bu bölüm için makalenize ilgi duyacaklardır. Özet bölümündeki en çok yer alan kısım bu kısım olmalıdır. Burada bulgular tek tek verilmeli ve bulgular verilirken istatistik yöntemlerle elde edilen bulgular rakamlar ile ifade edilmelidir. Kesinlikle bulgulara yorum katılmamalıdır. Ne bulunduysa o verilmeli.

Conclusion:

Tartışma veya sonuç kısmında artık kendi yorumunuzu katabilirsiniz. Bu kısımda 2-3 cümleden oluşmalıdır ve elde edilen bulgular ne ifade ettiği açıkça yazılmalıdır.

Özet bölümünde kesinlikle atıf yapılmaz ve kaynaklar kısmı kullanılmaz. Olabildiğince kısaltmalardan uzak durulmalıdır.

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?