HomeBlogAkademisyenlikGenelAmerika’da Eğitim

Amerika’da Eğitim

Amerika’da Eğitim

Yurt dışında eğitim globalleşen dünyada ve sürekli gelişen bilişim çağında artık eskisine göre daha kolay ve cazip. Yurt dışında eğitim başlangıç olarak yeni ufuklara ve umutlara açılmak demek bir anlamada. Kariyerinizi arttırmanın ve yeni bilimsel çalışmaların yakın takipçisi olmanın yanında yeni kültürlerle tanışma, farklı insanlarla iletişime geçmeyi, üniversal seviyede arkadaşlıklar kurmayı da beraberinde getirmektedir. Geleceğiniz açısından sizlere yeni fırsatlar sunmaktadır. Amerika’da eğitim ise yurt dışında eğitim için gidilebilecek yerlerin başında geliyor.

İlk birkaç ayda, genelde uluslararası öğrenciler “Kültür Şoku” dediğimiz, ilk günlerde tamamen farklı bir kültür ortamına girmenin vermiş olduğu şaşkınlık ve yadsıma haliyle karşılaşmakta, bu durum zamanla ve iletişime geçtikçe, sosyalleştikçe ve yeni şeyler öğrenmeye açık ve hevesli iseniz halledilebilecektir. Aynı zamadan tıp öğrencileri için Amerika’da tıp eğitimi üzerine tüm deneyimlerimi aktardığım yazımı da okumanızı tavsiye derim.

Amerikada egitim

Dil Eğitimi

Yurt dışında eğitim deyince akla ilk planda dil eğitimi, lisans ve lisansüstü eğitim gelmekte. Eğitim için Almanya, İngiltere ve Amerika yoğun olarak tercih edilmekte. Kısaca Amerika’da eğitim olanaklarından bahsedersek; öncelikle İngilizce eğitiminin bir şekilde halledilmesi gerekiyor. Bunun için Türkiye’de dil okulları tercih edilebileceği gibi Amerika’daki dil okulları da speaking ve listening için ön planda düşünülebilir. Amerika’da akademik seviyede İngilizce öğreten bazı üniversitelerin dil okulları ağırlıklı ve ayrıca genel İngilizceyi daha ucuza öğrenebileceğiniz Community College dediğimiz okulların dil okulları tercih edilebilir. Neredeyse 1’e 3 oranında fiyat farklılığı var. Sadece dil öğrenimi için bu okullar daysanız, birçok uluslararası öğrenciyle tanışma ve farklı kültürleri tanıma adına güzel bir fırsat olacaktır. Aynı zamanda bazı dil okulları speaking için Amerikalı “native speaker” konuşma partneri de ayarlayabiliyor. Bunun haricinde bedava İngilizce kursları da mevcut, speaking’i geliştirme adına buralarda vakit geçirilebilir.

Lisans Eğitimi

Amerika’da lisans eğitimine başvururken farklı yollar tercih edilebilir. Eğer hali hazırda bir lisans programına başlamışsanız, bulunduğunuz üniversitenin Amerika’daki bir üniversiteyle anlaşması olup olmadığını kontrol edin. Öğrenci değişim anlaşmaları varsa bunu kullanarak Amerika’da bir üniversiteye geçebilirsiniz. İkinci bir seçenek ise Türkiye’de liseyi bitirdikten sonra SAT, ACT ve TOEFL sınavlarından belli bir puanı alıp bir lisans programına yerleşmek. ACT (American College Testing) içerik olarak İngilizce, Matematik, Okuma ve Bilimsel Muhakeme ve ayrıca isteğe bağlı yazma bölümlerinden oluşmakta. Lisede başarılarınız varsa örneğin; bir spor branşında dereciniz var, ya da bilim olimpiyatlarında başarılarınız varsa ve SAT ve TOEFL puanlarınız yüksekse burslu kabul alma şansınız yüksek. Burslu girememişseniz bile girdiğiniz üniversitede part-time is ayarlayıp okul masraflarınızı çıkarabilirsiniz. Eğer eğitiminizin ilk sömestrinde GPA’niz yüksekse üniversiteye burs için başvuru yapıp zamanla tam burslu öğrenci statüsüne çıkma şansınız var. Diğer bir yol ise, diyelim üniversiteye giriş sınavlarınızla aranız iyi değil, o zaman takip edeceğiniz yol Community College’lara girip ders almak sonrasında  lisans programına yerleşmek. Bu yol hem ucuz, hem kabul almak kolay,  hem de SAT sınavına gerek olmadan bir programa girmiş oluyorsunuz.

Master ve Doktora

Amerika’da master programları 1 ile 3 yil arasinda değişmekte. Doktora programları 4-6 yıl arası sürmekte. Programlara başvuru yaparken İngilizceyi halletmiş. TOEFL dan belli bir puanı almış olmak gerekiyor. Master icin ortalama 70 TOEFL IBT puanı yeterken, doktora başvuruları için 80 üzeri TOEFL IBT puanı  yeterli oluyor. Referans mektuplarınızın da hazır olması gerekiyor. Bunun haricinde GRE(Graduate Record Examinations)  ve GMAT (Graduate Management Admission Test)de duruma göre alınması gereken sınavlar. Lisans döneminde elde etmiş olduğunuz not ortalamanız kabulünüzde ve Öğretim Asistanlığı (Teaching Assistantship) almada TOEFL ve GRE skorunuzla beraber etkin rol oynuyor. Onun için lisans döneminde GPA yüksek tutmak Amerika’daki fırsatlardan yararlanma adına önemli. Genel olarak GPA 3 civarında tutmak gerekiyor. Başvuru yapacağınız programları ve sıralamalarını www.usnews.com dan bakabilirsiniz.

Burs İmkanları

Türkiye’de yurt dışında yüksek lisans isteyenlere burs veren kurumlardan MEB (Milli Eğitim Bakanlığı), TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) ve YÖK (Yüksek Öğretim Kurulu), ilk akla gelenler. Yüksek lisans araştırma bursu, doktora Araştırma bursu, doktora sonrası araştırma bursu vs. gibi alanlarda burs imkanı sağlamaktadır. Lisans döneminiz başarılı ve skorlarınız iyiyse burslu kabul alınabilir, ama genel eğilim uluslararası öğrencilere 1 yada 2 seneden sonra başarılarının durumuna göre burs verebilmektedir. Bu burslar sizin sadece ders ücretlerinizi karşılayacağı gibi barınma ve geçim masraflarınızı da karşılayabilir. Master ve Doktora eğitiminde burs bulma şansınız daha fazladır. Bu oran doktorda daha da fazladır. Farklı asistanlık pozisyonları bulunmakta, başvurular bölüme başvururken belirtilir, bunları özetlersek;

Ders Asistanı (Teaching Assistantship); Asistanlığa kabul almışsanız haftada 20 saat çalışma süreniz oluyor. Sorumluluğu, öğretim üyelerine  derslerde yardımcı olmak, pratik eğitimleri devam ettirme, öğretim üyelerine sınavlarda yardımcı olma, öğrencilerle iletişimi sağlama noktasında yardımcı olma vs. sıralayabiliriz. Bunun sonucunda bolum sizin ders ücretinizi ve belli oranda maaşınızı karşılar.

Araştırma Asistanı (Research Assistantship); Amerika’da eğitim almayı düşünüyorsanuz araştırma asistanı olmak ilk düşünceğiniz opsiyon olabilir. Araştırma asistanları beraber çalıştıkları öğretim görevlilerinin araştırma konularında yardımcı olurlar. Deneylerin yapılması, araştırma için makale tarama, raporların hazırlanması gibi görevleri vardır bunu karşılığında okul masrafları çalışmış oldukları öğretim üyeleri tarafından yada bolum tarafından karşılanabilir. Başvururken ilgi duyduğunuz çalışma alanını belirledikten sonra o  alanda çalışan öğretim üyesi yada profesörle kontağa geçilir, birebir yada telefonda mülakat yapabilir duruma göre. Eğer size laboratuvarına kabul ederse sizin okul masrafınızı ve maaşınızı o araştırma için almış olduğu bütçeden karşılar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?