HomeBlogAkademisyenlikBilimsel MakaleGenelMakale yazmaBilimsel Makalelerinizi Yayınlatacağınız 5 Otoriter Dergi

Bilimsel Makalelerinizi Yayınlatacağınız 5 Otoriter Dergi

Bilimsel makale hazırlarken en sık sorulan soruları daha önce yanıt vermeye çalışmıştık. Bu yazımızda ise yazılan makalenizi gönderebileceğiniz en iyi 5 otoriter dergi hakkında sizlere bilgi vermeyi planladık.

Aşağıda bilgilerini verdiğimiz beş dergi tıp camiasının her kesiminden makale kabul etmektedir. Bununla birlikte her tıp hekiminin en az bir makalesinin bu dergilerde yayımlama hayali vardır. Genelde Türkiye’de alan dergileri kavramı vardır ki bu oldukça yanlış bir bakış açısıdır. Örneğin plastik cerrahi bölümü için belirlenen alan dergilerini incelediğinizde; etki değerleri genelde çok yüksek olmayan dergiler olduğunu göreceksiniz. Peki bir plastik cerrah çok orijinal bir çalışması varsa bu çalışmasını sadece alan dergisi olduğu için o dergilere mi göndermek zorundadır? Bu sorunun cevabı elbette hayır olacaktır. Farklı branştan bilim inanlarının orijinal makalelerini yayımlayabilecekleri çok kaliteli dergiler bulunmaktadır. Bu dergiler kaliteli oldukları için yayınlanacak makaleleri de ince eleyip sık dokurlar. Gerçekten orijinal ve kalitesi yüksek olan makalelerin yayımlanmasına olanak sağlarlar.

Bir makalede olması gereken kısımları daha önceki yazımızda bulabilirsiniz. Fakat aşağıdaki dergilerin birinde yayın hayaliniz varsa öncelikle bu dergilerde yayımlanan makaleleri çok sık okumanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde derginin ne tür makaleleri kabul ettiğini ve elinizdeki verilerin dergiyi tatmin edip etmeyeceğini görebilirsiniz.

Bununla birlikte aşağıdaki dergiler gibi yüksek etki değeri olan otoriter dergi kalitesindeki yayınlar gözlemsel çalışmalardan ziyade mekanistik çalışmalara yer verirler.

 

Bilimsel Makalelerinizi Yayınlatacağınız 5 Otoriter Dergi

Gözlemsel çalışma ve Mekanistik çalışma nedir?

Örnek vererek açıklamaya çalışırsak X maddesini kanda Y hastalarında ölçüp kontroller ile kıyasladığınızda bir farklılık görebilir ve bu sonucu yayımlamak isteyebilirsiniz. Bu yayın observational yani gözlemsel bir yayın olmaktadır. Çünkü sadece X maddesinin yüksek veya alçak olduğunu gözlemlediniz.

Mekanistik çalışmalar ise işte bu yükselen veya alçalan X maddesini ne etkiledi de bu değişime sebep olduğunu açıkladıktan sonra bu değişim başka nelere sebep olduğunu deneylerle ispatlayıp gösteren çalışmalardır. Bu şekilde olan olayın mekanizması da çözülmüş olmaktadır. Fakat mekanizma çözen çalışmaların çok uzun sürdüğünü ve seneler harcandığını da belirmek isteriz.

Aşağıda bu tür kaliteli çalışmaları gönderebileceğiniz en yüksek 5 tıp dergisini sizlere tanıtıyoruz.

  • The New England Journal of Medicine (NEJM)

Tıp alanında yazılan makaleler için şüphesiz en prestijli otoriter dergi olarak gösterilen The New England Journal of Medicine (NEJM) dergisi yer almaktadır. 1812 yılında ilk sayısını çıkarmış olan dergi en yüksek etki değerine (impact factor) sahip tıp dergisidir. Bu sebeple NEJM sadece en prestijli hakemli tıp dergisi olmakla kalmaz aynı zamanda 1812 yılından beri sürekli yayın yapan en eski dergiler arasındadır. ISSN: 0028-4793 (print); 1533-4406 (web) olan derginin 2019 etki değeri 74.699 olarak belirlenmiştir. Her türlü orijinal tıp makalelerinin yayınlandığı dergi makalelerde kesinlikle yüksek kalite aramaktadır.

  • The Lancet

The Lancet dergisi de genel tıp dergisidir ve her türlü orijinal tıbbi makale yayımlanabilmektedir. 1823 yılından bu yana yayın hayatına kesintisiz devam eden The Lancet dergisi de en prestijli tıp dergilerindendir. ISSN: 0140-6736 (print); 1474-547X (web) olan derginin 2019 etki değeri 60.382 olarak belirlenmiştir. Haftalık yayımlanan dergide çıkan makaleler kalite yönünden son derece titiz incelenmektedir.

  • Journal of American Mmedical Association (JAMA)

Journal of American Medical Association (JAMA) dergisi ilk olarak Amerikan Tabipler Birliği tarafından1883 yılında yayınlanmaya başlamış ve o tarihten bu yana düzenli olarak yılda 48 kez olmak üzere yayınlanmaktadır. ISSN numarası 0098-7484 (print);1538-3598 (online) olan dergi her bölüm için farklı ISSN numaralarına sahiptir ve 2019 etki değeri 45.540 olarak belirlenmiştir.

  • British Medical Journal (BJM)

İngiliz Tabipler Birliği sendikası tarafından 1840 yılında yayın hayatına başlayan haftalık hakemli bir tıp dergisidir. British Medical Journal (BMJ) dünyanın en eski genel tıp dergilerinden biridir. ISSN: 0959-8138 (print); 1756-1833 (web) olan derginin 2019 etki değeri 30.223 olarak belirlenmiştir.

  • Annals of Internal Medicine

Annals of Internal Medicine, American College of Physicians tarafından yayınlanan akademik bir tıp dergisidir. Dünyada en çok alıntı yapılan ve etkili özel 5 tıp dergisi içerisine girmektedir. Annals, iç hastalıkları ve ilgili alt branşlarla ilgili içerikler yayınlamaktadır. . ISSN: 0003-4819 (print); 1539-3704 (web) olan derginin 2019 etki değeri 21.317 olarak belirlenmiştir. Dergi 1927 yılından bu yana yayın hayatına devam etmektedir. En prestijli tıp dergileri arasında yerini korumaktadır.

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?