HomeBlogAkademisyenlikBilimsel MakaleGenelMakale yazmaİyi Bir Prezantasyon (Sunum) Nasıl Olmalı?

İyi Bir Prezantasyon (Sunum) Nasıl Olmalı?

İyi Bir Prezantasyon (Sunum) Nasıl Olmalı?

Bu yazımızda prezantasyonlarınız doğru şekilde hazırlayabilmeniz için bazı önemli noktaları ele alacağız. Bir sunumu iyi bir şekle getirmek için şu 5 nokta önemlidir; Ana hatlarını belirlemek (i), Slayt yapısı (ii), Fontlar (iii), Renkler (iv), Arka plan (v). Fakat öncesinde hangi programı kullanacağınızı belirlemelisiniz.

İyi Bir Prezantasyon (Sunum) Nasıl Olmalı?

İyi Bir Sunum İçin Gerekli Programlar 

Prezantasyon yapabileceğiniz farklı programlar bulunmaktadır. KeyNote, Prezi, Power Point bunlardan bazılarıdır. Hangi programda iyi iseniz o programı kullanmanızı tavsiye ederiz. Genelde herkesin bildiği ve her sistemde açılabilen power point kullanmanızı tavsiye ederiz. Programa karar verdikten sonra dizaynına geçiniz. Fakat programa karar verirken sizi uğraştırmayacak ve kullanılması kolay program seçmeniz önem arz etmektedir.

Sunum Ana Hatları Nasıl Olmalı?

Birinci veya ikinci slaytınızı konunun ana hatlarını vermek için kullanmanızı tavsiye ederiz.  Bu ana hat aslında anlatmak istediğiniz hikayenin yapısını da belirleyecektir. Bu şekilde baştaki belirlediğiniz ana hatlara yani sıraya göre slaytlarınızı sunmanız en doğru olanıdır.

İyi bir slayt yapmak için ana hatları belirledikten sonra dakikada 1-2 slayt olacak şekilde dizayn edilmesi gerektiği yazılsa da bu konunuza ve sizin neyi nasıl anlatmanıza göre değişebilir. Bazen bir slaytı 10 dk anlattığınız bir konu bile olabilir. Onun için konuya göre bu durumu değerlendirmelisiniz. Slaytınıza kesinlikle tüm cümleyi değil ana başlıkları yazmalısınız. Detayları sizden öğrenmek isteyeceklerdir. Dinleyicilerin slaytlarınızı okumaya değil sizin düşüncelerinizi öğrenmeye geldiklerini unutmayınız. Her slaytta en fazla 6 madde bulundurunuz. Fazlası slaytınızı hem kötü gösterecek hem de takip edilmesini zorlaştıracaktır. Bunun için ise cümle yerine anahtar kelimeler kullanmanız yerinde olacaktır.

İdeal Bir Sunum Kaç Slayttan Oluşmalıdır?

İyi bir slayt yapısında mümkünse tek seferde BİR başlık gösterin. Bu şekilde dinleyicilerin konsantre olmasını kolaylaştıracaktır. Dinleyicilerin tüm slaytı okumasını engellemiş olacaksınız ve bu şekilde size daha çok odaklanacaklardır. Sizin de sunumunuza odaklanmanızı sağlayacaktır.

Sunum İçerisinde Fontların Önemi

Slaytlarınızda standart fontlar kullanmayın onun yerine SANS SERIF fontları kullanın. Bunlar PAPUÇSUZ fontlardır. Times New Roman gibi fontlar ise pabuçlu font sınıfına girmektedir. SANS SERIF fontları sunum ve afişlerde kullanılırken kitaplarda ise Times New Roman tarzı fontlar kullanılmaktadır. Küçük punto kullanmamaya özen gösteriniz. Çünkü küçük punto fontlar slaytınızın okunmasını zorlaştıracaktır. Örneğin slayt başlıkları 44 punto, alt başlıklar 32 punto olabilir. Slayt yazıları ise 18 punto altında olmamalıdır. Başlıkları yazarken hepsini büyük harf ve BOLD yapmamanız gerekir. Okumayı zorlaştıracaktır.

Renkler

Slaytlarınızda arka planınız ile uyumlu font renkleri kullanmanızı tavsiye ederiz. Örneğin Beyaz arka plana Mavi font güzel görünebilir veya Beyaz arka plana siyah font gibi. Zıt renkler olması gerekiyor ki rahat görünebilsin. Fakat bunu yaparken YEŞİL arka plan üzerine KIRMIZI font veya Mavi arka plan üzerine Yeşil font seçeneklerinden uzak durunuz.

Slaytınızın yapısında mantığını güçlendirmek için renk kullanabilirsiniz. Yani bir cümlede bazı kelimeleri renklendirerek vurgulayabilirsiniz. Ancak renkleri her zaman değil ara sıra kullanmak gerekmektedir. Her zaman renk kullandığınızda yorucu olacaktır.

Arka plan

Arka plan olabildiğince basit bir arka plan olmalı. Desen veya şekiller koyarak renklendireceğinizi düşünebilirsiniz fakat Sadelikte güzellik vardır ilkesi aklınızdan çıkmasın. Dolayısıyla hiçbir şey koyulmayan arka plan daha etkili olacaktır. Arka plan açık renkli olması daha avantajlıdır. Tüm sunumunuzda aynı arka planı kullanın. Her slaytta farklı arka plan rengi olması da negatif etki uyandıracaktır.

Şekil ve grafikler

Her slaytınızda bir şekil olması beklenir. Grafik veya şekil varsa muhakkak kullanmalısınız. Şekil ve grafiklere her zaman başlık kullanmalısınız. Her slaytta en az bir tane BASİT şekil olmalıdır çünkü bazı dinleyiciler yazı okur, bazıları dinler ve bazıları ise şekillere bakar. Bu 3 farklı dinleyiciyi de yakalamaya çalışmamız gerekmektedir. Tablo veya şekilleri verirken mümkün olduğu kadar sade olmalarına da dikkat etmemiz gerekmektedir.

Yazım ve dil bilgisi

Son olarak slaytlarınızı kesinlikle imla hatalarına karşı kontrol edin ve ettirin. Yazım hataları bulunmamalı. Tekrar kullanılan kelimeler olmamalı. Gramer hatalarını önlemek için sizden başka birinin de slaytlarınızın redaksiyon yapmasını sağlamalısınız.

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?