HomeBlogAkademisyenlikDergi Etki Faktörü Avantajları (İmpact Factor)

Dergi Etki Faktörü Avantajları (İmpact Factor)

Dergi Etki Faktörü Avantajları

Dünya çapında her bilim dalına ait yüzlerce bilimsel dergi yayınlanmaktadır. Fakat bu dergilerde yayınlanan makalelerin hepsini okumanızın imkanı olmadığı bilinen bir gerçektir. Hatta değil tüm dergileri sadece kendi alanızda çıkan tüm yayınları okumak bile çok zordur. Bu sebeple okuyacağımız makaleler hangi dergilerde yayınlanmış ve bu dergiler kaliteli dergiler mi bilmemiz gerekiyor. Dergi Etki Faktörü Avantajları konusu çok önemlidir çünkü etki faktörü dergilerin kalitesini belirleyen metrik ölçü sistemidir. Bu sayede kaliteli dergiler ile kalitesiz dergiler arasında bir ayırım yapmak söz konusu olabiliyor.

Yayın hayatında olan dergilerin %80’i etki değeri 2’nin altında ve %20’si etki değeri 2’nin üzerindedir. Eğer etki faktörü 2’yi sınır kabul edersek dergilerin %20’si kaliteli dergi sınıfına girdiği söylenebilir. Makaleleri okurken hangi dergi ve derginin etki faktörü bu sebeple çok önem arz etmektedir. Diğer yazımızda etki değeri en yüksek 5 dergiden söz ettik.

Dergi Etki Faktörü Avantajları

Dergi Etki Faktörü Tarihi

Etki faktörü, Bilimsel Bilgi Enstitüsü’nün (ISI) kurucusu Eugene Garfield tarafından tasarlandı. Dergi Atıf Raporlarında (JCR) listelenen dergiler için etki faktörleri yıllık olarak 1975 yılından bu yana her sene için hesaplanır. ISI, 1992 yılında Thomson Scientific & Healthcare tarafından satın alındı ve Thomson ISI olarak adını duyurmaya başladı. Thomson ISI, 2018’de Onex Corporation ve Baring Private Equity Asia’ya satıldı. Şimdilerde ise JCR’nin yayıncısı olan Clarivate adında yeni bir şirket kuruldu ve bu şirket altında devam etmektedir.

Bir akademik derginin etki faktörü (IF) veya dergi etki faktörü (JIF), belirli bir dergide son iki yılda yayınlanan makalelerin aldığı yıllık ortalama atıf sayısını yansıtan ve Clarivate tarafından hesaplanan bir bilim-ölçüm endeksidir. Sıklıkla bir derginin kendi alanı içindeki göreceli önemi için bir temsilci olarak kullanılır; Daha yüksek etki faktörlerine sahip dergiler genellikle daha önemli kabul edilir veya kendi alanlarında, daha düşük değerli dergilere göre daha fazla prestij taşırlar.

Makalemizi hangi dergide yayınlamak gerekir?

Etki faktörü ne kadar yüksek olan bir dergide yayın yaparsanız o kadar prestijli olacaktır. Dolayısıyla bir makaleyi hazırladığınızda benzer makalelerin aşağı-yukarı ne kadar etki değeri olan bir dergiye gönderileceğine karar verebilirsiniz. Fakat yine de olması gerekenden 1 veya 2 etki değeri yüksek dergiden başlamanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde eğer hakemler orijinal bulurlarsa yayınınız yüksek etki değeri olan bir dergide yayınlanmış olacaktır.

Dergi Etki Faktörü Avantajları

Yüksek etki değeri olan bir dergide makalemizin yayınlanmasının bize birçok yararı olacaktır. Öncelikle yukarıda bahsettiğimiz gibi bu olay kariyeriniz için büyük bir prestij olacaktır. LANCET, NATURE, NEJM gibi dergilerde bir yayınınız olması diğer bilim insanlarının size bakışını değiştirecektir. Çünkü bu dergilerin gerçekten kaliteli makaleleri kabul ettikleri bilinir.

Bunun yanında kaliteli bir dergide yayın yapmak atıf sayınızı arttıracaktır. Kaliteli dergide yayın demek güvenilir yayın demektir. Bu sebeple diğer bilim insanları da yaptığınız çalışmaya güvenecek ve size atıfta bulunacaklardır. Size atıfta bulunmaları ise H indeksinizi yakında etkileyecektir. Dolayısıyla kaliteli dergilerde yayın yapanların ancak H indekslerinin yüksek olduğu bilindiği için kariyerinizde pozitif katkı sağlayacaktır.

Yine yüksek etki değerli dergide yayınlarınız olması o konuda sizi bilim camiasının otör olarak kabul etmesini sağlayacaktır. Bu şekilde dergilerden de derleme yazma davetiyeleri gelmeye başlayacaktır.

Etik faktörü odaklı mı çalışılmalı?

Yukarıda etki değeri yüksek dergilerde yayın yaptığınızdaki yararlardan bahsetmeye çalıştık. Fakat bu demek değildir ki her yayınınız etki değeri yüksek dergiler için yazılmalı. Kesinlikle böyle anlaşılmamalı. Bizler bilim insanı olarak kaliteli, orijinal ve bir mekanizmayı anlamaya çalışan çalışmalar yapmalıyız. Eğer buna yoğunlaşırsak zaten bulgularımız da kaliteli ve orijinal olacağından etki değeri yüksek dergilerde yayınlanabilir hale otomatik olarak gelecektir.

 

 

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?