HomeBlogAkademisyenlikHazırlanan Makaleye Neden Redaksiyon Yapılmalıdır?

Hazırlanan Makaleye Neden Redaksiyon Yapılmalıdır?

 Makaleye Neden Redaksiyon Yapılmalıdır?

Redaksiyon işlemi, herhangi bir eseri imla, yazım ve dil bilgisi kurallarına uygunluğunu kontrol edip gözden geçirmek, eserde anlam bozukluğuna yol açan cümleleri tespit ederek düzeltmek, anlam ve anlatım bütünlüğünü bozmadan gereken düzenlemeleri yapmak ile esere müdahale edilmesidir. Profesyonel bir işlem olan redaksiyon, sadece yazım hatalarının düzeltilmesi değil aynı zamanda yazarın üslubu ve anlam bütünlüğü bozulmadan dilin ustaca kullanılarak gerekli ve yerinde düzeltmelerin yapılmasıdır.

Hazırladğınız makaleye redaksiyon işlemi yapılması, makaleyi daha kabul edilebilir bir konuma getirebilir. Makale yazan kişiler,  özellikle makale düzenleme hizmeti gerektiren pek çok hata yapmaktadır ve hataların başında dil bilgisi, noktalama işareti kullanımı gelmektedir. Redaksiyon hizmeti ile yazar, makaleye neyin dahil edilip neyin hariç tutulacağını kavrar ve bunun sonucunda bu hatalar düzeltirerek okuyucaya daha duru ve açık bir sunulur.

Her yazarın makale hazırladıktan sonra redaksiyon işlemi alması oldukça önem arz etmektedir nedeni ise, yazarın makaleye karşı objektif yorum yapamayacak kadar bağlı olmasıdır. Bazen yazarın kendine neyin anlamlı geldiğini ya da okuyucuya neyin anlamlı geldiğini kavraması zor olabilir. Bu sebepten dolayı hazırlanan makaleye redaksiyon yapılması gerekir. Böylece yazar makaledeki hatalarını daha net görür ve bu hataların düzeltilmesiyle makale daha üst basamaklara çıkabilir.

Makalenin redaksiyon işlemi, alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Konuya ve dile hakim olan kişi, makaleyi daha kolay anlayarak gerekli düzenlemeleri daha doğru bir şekilde yapar. Ufak hataları bile gören bir redaktör, titiz bir çalışma gerçekleştirerek makalenizin kalitesini arttırır ve size daha fazla başarı getirmesi için en ince ayrıntısına kadar inceler.

Redaksiyon Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Makale yazma desteği ile ya da bizzat oluşturulan makalenin redaksiyon işlemi gerçekleştirilirken ilk olarak imla hataları ve yazım yanlışları düzeltilmelidir. Makalede yer alan gereksiz sözcükler çıkartılarak daha akıcı ve duru anlatım sağlanmalıdır ve ayrıca makalede yer alan bilgilerin tutarlılığı da gözden geçirilmelidir. Mantık hatalarının ve anlatım bozukluklarının düzeltilerek daha akıcı bir hale getirilen makalenin düzeltilerek hatasız ve doğru şekilde yayımlanması amaçlanmaktadır.

Sadece hazırlanan makaleye değil; makale çevirisine, sunumlara, tezlere veya proje çalışmalarına da redaksiyon yapılması gerekir. Akademik redaksiyon, tıbbi redaksiyon gibi yapılan redaksiyon türüne göre adlandırılmaktadır. Çalışmalar ya da makaleler hazırlanırken her ne kadar titiz davranılsa da birtakım hatalar veya eksiklikler gözden kaçabilmektedir. Çünkü hazırlayan kişi, konuya tam hakim olmayabilir ya da dikkatsizlikten kaynaklanan hatalar olabilir. Hazırlanan makalenin hatasız ve mükemmel olmasını isteyen kişiler, redaksiyonun neden yapılması gerektiğine hakim olan kişilerdir. Hata ya da yanlış gibi olumsuz durumların yaşanmaması ve makalenin daha başarılı yerlere gelmesi için redaksiyon işlemine gereken önemin verilmesi oldukça önemlidir.

Makale tercüme

Makale Tercüme ekibinde Cleveland Clinic, John Hopkins, University Hospital, Stanford Medical Center ve NYU Langone Hospitals’da çalışan tıp doktorları görev almaktadır.

Kurumsal

İletişime Geç

© 2024 Makale Tercüme. Tüm Hakları Saklıdır.

Open chat
Merhaba, alanınız nedir ve size nasıl yardımcı olabiliriz?